Inlägget gjort

Våra ersättningsmotorer

Vi har demonterat detta motorblock för att kunna ta bilderna. Till Dig som kund levereras ett motorblock med allt monterat och justerat. Blocket kommer med monterade toppar, protokoll och 2 års garanti.

I den här artikeln tänkte vi beskriva varför våra ersättningsmotorer är bättre än andra longblocks som finns på marknaden. Vi använder oss av ett antal enkla bilder, samt förklarande text, för att berätta vilka som är dom största skillnaderna.

Våra ersättningsmotorer kallas av leverantören för Remanufactured vilket innebär att ALLA rörliga delar är helt nya. Det som är återanvänt efter nogranna inspektioner och olika behandlingsmetoder är gjutdelar, såsom motorblock och toppar.

På bilden nedan ser vi ovansidan av en topp, våra longblocks levereras alltid med nya fjädrar, ventiler och lyftare. Givetvis är även stötstängerna nya. (finns inte med på denna bild)

Det är långt ifrån alla leverantörer av longblocks som ersätter alla rörliga delar med nya diton på det här sättet, det finns vissa leverantörer som återanvänder dessa delar från gamla motorer för att kunna hålla lägre priser eller för att få högre vinst.

Alla blockdelar är kemiskt och fysiskt rengjorda därefter röntgade, allt för att eliminera risken att man levererar block med sprickor. Topparna är givetvis planade.

I slutet av denna artikel länkar vi en filmserie i 4 delar som visar exakt hur och vilka metoder vår leverantör använder för att gå igenom gjutdelarna.

I våra ersättningsmotorer används alltid nya, rostfria insugs- OCH avgasventiler. Även nya rostfria ventilsäten monteras alltid. Detta medför att motorn står emot ”tidens tand” längre och behåller sitt komp och därav HK-antalet mycket längre. Kul kuriosa är att GM-marine varken använder rostfria ventilsäten eller ventiler i sina kompletta marina motorer, rent motortekniskt är våra ersättningsblock alltså uppgraderade jämfört med original.

Många andra leverantörer brukar bara slipa in gamla ventiler eller i bästa fall montera nya ventiler utan att fräsa ur och montera rostfria ventilsäten i den återanvända toppen.

En förstorad bild på de nya rostfria ventilerna och de rostfria ventilsätena:

Ersättningsblocken är som sagt återanvända blockdelar som är rengjorda kemist och fysiskt och därefter röntgade. Därefter sätter man in NYA komponenter i dom.

Vår leverantör använder såklart alltid nya kolvar och kolvringar som enligt oss är bättre än dom som används original. Det går även att välja till en ”blockuppgradering” när du köper en motor av oss, då får du ännu bättre teflonbehandlade kolvar och tjockare, och kraftigare ventiltallrikar. Dessutom vägs kolvarna och vevstakarna innan montage och placeras enligt vikt mot varandra och därigenom fås en mycket jämnare gång.

Blocken är borrade och honade. Våra motorblock kommer ifrån truckar (vans och pickuper) som har samma blocktyp som marina och industrimotorer. Därav har dom inte varit speciellt rostiga innan rengöring.

I en marinmotor skall det sitta fryspluggar av koppar. Kamkedja och kamdrivningshjul är alltid nytt (detta brukar dom flesta fuska med)

Slitage på kamkedja och kamdrivningshjul medför att precisionen minskar och motorn går inte lika jämt då ventiler och även tändningen styrs av detta.

Därför byter S&J alltid ut dessa. S&J är fabriken i Seattle som tillverkar och levererar alla våra ersättningsmotorblock åt oss.

Nedan syns två olika kedjespecar. En med dubbelkedja och en med kraftig enkelkedja. Vi använder oss utav båda varianterna beroende på bland annat årsmodell.

Bilden nedan är tagen underifrån där man ser att vevlageröverfallet är fäst på fyra ställen, i folkmun kallat ”4-bultad”. En marinmotor går så mycket hårdare än en vanlig bilmotor att den skall därför, enligt oss, ha fyrbultade lageröverfall.

Detta gäller även våra ersättningsblock av typen Vortec, 1998-2012. Amerikanska armén har kvar detta krav vilket gör att dessa block finns att få tag på även som Vortec. Detta är ytterligare ett exempell på att våra ersättningsmotorblock är bättre än original. Varken Mercruiser, Indmar eller Volvo Penta har längre 4-bultade lageröverfall som krav på sina nya GM marina motorer).

Dessa nyare 4-bultade vortecblock har vi hemma så snart de blir tillgängliga, då vi har stående reservering på dem hos vår leverantör i USA.

Den nya marina Kamaxeln skymtar i botten av bilden nedan.

Alla våra motorblock är ”torrkörda” i en simtest-maskin (se film lägre ner på sidan) för att testa komp-värde, oljetryck samt oljeflöde. Att motorn är torrkörd innebär att man har en maskin som drar runt motorblocket i hög fart, för att kunna avslöja ev. fel före leverans till kund.

Med våra ersättningsmotorblock följer det alltid med marina Fel-pro packningar.

Marina packningar är överläsna vanliga packningar och står rost samt hårdare driftförhållanden mycket bättre. Dessutom följer den nya oljepumpen med som motorn är testkörd med, samt testprotokoll och 2 års garanti.

Slutklämmen på detta

Vi värderar alltid en hög kvalitét högre än ett lågt pris. Vår leverantör ligger på ”fel kust” i USA, vi skulle kunna byta leverantör till en som ligger 3000km närmare oss men kvalitéten på S&J’s utförda jobb är såpass högt så vi värderar det högre än en lägre fraktkostnad.

Vi skulle kunna sälja sådana här block ännu billigare om vi valde en annan leverantör som inte genomför alla steg i denna process, dvs en leverantör som inte byter ut ALLA rörliga delar i motorn.

Vi har genom åren sålt ca 500 ersättningsmotorblock från S&J och bara ett fåtal motorer har haft garanti problem. Dessa motorblock säljs med 2 års garanti. Denna garanti är generös och gäller fabrikationsfel på motorblock, toppar samt allt nytt innehåll i dessa.

Garantin gäller ej driftsrelaterade skador på ersättningsblocken och fel som orsakas av icke väl fungerande överflyttad kringutrustning samt feljusteringar som skadar motorn.

Den stora skillnaden med att köpa ett sånt här ersättningsmotorblock (som är en reservdel) jämfört med att köpa en servicemotor eller en komplett motor är att vid köp av någon av våra  kompletta motorer eller servicemotorer står vi givetvis garanti för både motorn och dess egen kringutrusning och driftsrelaterade skador som kan uppkomma på levererad kringutrusning. Är man duktig och vet vad man måste vara noga med, om inte; tar reda på och inte gissar eller chansar, så får man en mycket bättre och kan få en specialanpassad motor till sin båt om man så önskar.  Delarna i denna motor är avsevärt bättre än GM Marine original och dessa är ihopsatta med mycket kärlek.

Videos från S&J Engines:

 

2 reaktioner på ”Våra ersättningsmotorer

 1. Behöver en 454 motor. Vad har ni och vad kostar det?

  1. Hej Anders!

   Angående 454, dessa motorblock har vi på ingående, väntas hem om ca 3 veckor.

   GM GMC-454MLLB 1991-1996
   GM GMC-454MRLB 1997-2006
   GM GMC-454MRLB-1 1997-2006

   Slå oss en signal på 08-446 49 00 för mer info och priser!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.